Wat te doen bij een hitteberoerte

Een hitteberoerte is een medisch noodgeval dat onmiddellijke behandeling vereist. Mensen met een hitteberoerte lopen het risico op ernstige schade aan hun organen en hersenen. Het is de ernstigste vorm van hitteziekte.

Hitteberoerte kan plotseling ontstaan, of kan worden veroorzaakt door langdurige blootstelling aan hoge temperaturen. Gewoonlijk treden de symptomen van een hitteberoerte binnen enkele uren op. Als u vermoedt dat u aan deze aandoening lijdt, bel dan een ambulance.

Ondertussen moet u maatregelen nemen om af te koelen. U kunt proberen een ijspack of koud water op uw lichaamsdelen te gebruiken. Ook handdoeken kunnen worden gebruikt om warmte te absorberen.

Vermijd het drinken van alcohol of cafeïnehoudende dranken. Drink in plaats daarvan veel vocht, zoals gewoon water, sportdrankjes en vruchtensap.

Praat met uw arts voor meer informatie over het voorkomen en behandelen van een hitteberoerte. Sommige medicijnen kunnen u vatbaarder maken voor deze aandoening. Medicijnen die uw lichaamstemperatuur verhogen, zoals kalmeringsmiddelen en opioïden, moeten met zorg worden ingenomen.

U moet zware lichamelijke activiteiten, zoals tuinieren, zwemmen of joggen, vermijden wanneer u een hitteberoerte hebt. Probeer binnenshuis te rusten. Afhankelijk van de ernst van uw aandoening moet u maximaal een week in het ziekenhuis blijven.

De National Weather Service heeft een bijgewerkte lijst samengesteld met tips voor preventie en behandeling van een hitteberoerte. Deze tips omvatten het vermijden van alcoholische dranken, het beperken van buitenactiviteiten, het dragen van losse kleding en het vermijden van directe zon.